Honlap
Fel
Aktuális
Xenophonia
Könyvbemutató
Anatomia
Cikkek
Arhív cikkek előadások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ló szerepe a XXI. században Magyarországon

Dallos Gyula örökös magyar bajnok, mesteredző előadása Keszthelyen

 

2012. április 14-én, szombaton Dallos Gyula a hazai és nemzetközi lovasélet kiemelkedő alakja a Pannon Egyetem, Georgikon Karának vendégeként tartott előadást az Egyetem keszthelyi kampuszának nagy múltú falai között.

Az előadás kezdetén Dr. Dublecz Károly a Georgikon Kar dékánja köszöntötte és Dr. Papócsi László szavait kölcsönözve méltatta a neves sportszakembert, kiemelve lovak iránti elhivatottságát, szorgalmát és fegyelmezettségét, mely példaképpé teszi a lovassport és lótenyésztés fiataljai számára. Kiemelte az előadás jelentőségét és a Georgikon Kar szerepvállalását az lovas szakemberképzésben.

Előadása kezdetén a mesteredző a magyar lótenyésztés főbb állomásainak, sikereinek bemutatatásával felhívta a hallgatóság figyelmét Hazánk kiemelkedő jelentőségére a lovas világban.  Beszélt róla, hogy számos magyar lovas szakember fontos szerepet játszott a világ lovassportjának kialakulásában, fejlődésében. Elmondta, hogy Magyarország területe éghajlata és fekvése kiváló a sportlovak tenyésztése és nevelése szempontjából. Szomorúan mutatta be a hazai lótenyésztés jelenlegi helyzetét, az európai országokhoz képest méltatlanul alacsony ló létszámot, a sportlovak rendkívül alacsony arányát felhívva a figyelmet a változás szükségszerűségére. E változás egyik fontos állomásának nevezte a közelmúltban a parlament által elfogadott Kincsem Nemzeti Lovasprogram kidolgozását, melynek ötletgazdája és aktív részese volt. Ismertette e program fő törekvéseit, különös hangsúllyal a fiatalok nevelésére, valamint a lovaglás és lovassportok széleskörű terjesztésére.

A fejlődés rugójaként említette a nehéz helyzetekben is töretlen optimizmust, mely mindig tettekre sarkal. Útravalóként kiemelte a Haza iránti elkötelezettség fontosságát és felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy az Ország elhagyásával, külföldön csak „másodosztályú” állampolgárok lehetnek, megszerzett tudásukat és tapasztalatukat inkább Magyarországon kamatoztassák.

A rendezvényen a Kar hallgatóin kívül környékbeli lovasok, versenyzők, tenyésztők és agrárszakemberek vettek részt. A program a kérdések és hozzászólások által baráti beszélgetéssel, valamint Dallos Gyula közelmúltban megjelent könyvének dedikálásával ért véget.

A meghívás és a kiváló előadás is ékes bizonyítéka a Georgikon Kar múltbéli és jelenbeli szerepvállalásának a lovas szakember képzés terén. A 215 éves intézményben már megalakulása idején komoly hangsúlyt fektettek a lovas képzésre. Keszthely városa és környéke pedig – elsősorban az Intézményt is alapító Festetics családnak köszönhetően – fontos szerepet játszott Hazánk lótenyésztésében. Reméljük, hogy a közeljövőben hasonlóan színvonalas lovas előadásoknak adhat otthont a keszthelyi Georgikon.

Ezúton is szeretném megköszönni a hallgatóság nevében is a kiváló prezentációt és további sok sikert kívánni Dallos Gyulának életében és munkájában egyaránt.

Dr. Bartos Ádám

szervező,  a Ménesgazda képzés szakvezetője

 

 


© xenophon 2005. Minden jog fenntartva. A xenophon.fw.hu oldalon fellelhető szövegek, információk, képi és adatbázis tartalmak felhasználása csak a Xenophon Lovas Klub Kft. előzetes, írásos engedélyével lehetséges. A xenophon.fw.hu oldalai a Xenophon Lovas Klub Kft. engedélye nélkül nem másolható és nem helyezhető át máshova sem egészében, sem részleteiben. A xenophon.fw.hu teljes egészében a Xenophon Lovas Klub Kft. tulajdona.

Honlap | Fel

Utoljára frissítve: 2012.04.21.