Honlap
Fel
Lipica
Dunakeszi polgár
Világkupa,Kaposvár2008
Vas megye bajnokai
Aktion utod
Lovasélet
Pegazus
Közlemény
Veszprémi napló

 

  Cikkek
 

LIPICA DÍJLOVAGÓ VILÁG KUPA, CDIJ, CDIY

2008. JÚNIUS 5-8.

 DALLOS ZSÓFIA MINŐSÜLT A JÖVŐ ÉVI EURÓPA BAJNOKSÁGRA

DECSI ENIKŐ, SÁMOLY ZSÓFIA ÉS KAFKA ZSÓFIA SIKERES SZEREPLÉSE

A nagy hagyományokkal rendelkező szlovéniai díjlovagló versenyre – a Világ Kupa sorozat második állomására szokatlanul népes magyar delegáció érkezett 7 lovassal és mintegy 25 fős hozzátartozói és szurkolótáborral.
A  résztvevő nemzetek – a közelgő Olimpia miatt – szintén rekordot döntöttek: Anglia, Ausztria, Belgium, Belorusszia, Brazília, Bulgária, Dél-Afrika, Észtország, Franciaország, Hong Kong, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svájc, Svédország, Szlovénia, Ukrajna, Magyarország.
A verseny rendezői és a Lipicai Ménes igazi meglepetéssel szolgált: vadonatúj, kiváló minőségű és egyforma talajú - 2 melegítő négyszög és a versenypálya várta a lovasokat.
A rendezők jól érezték, mert a szombati napon hatalmas eső zúdult a Nagy Díj Speciál résztvevőire, oly mértékben, hogy az utolsó 3  lovas indulását másnap reggelre tették át. A pályák viszont rövid idő alatt ismét használhatóak voltak.

 A négy napos rendezvényen a juniorok kezdték a versenyt, ahol a 9 fős mezőnyben Decsi Enikő Laron-al napról-napra jobb teljesítménnyel küzdötte fel magát az első napi 5. helyről a döntő 3. helyére. Eredménye: 63,5-67,25% között volt.
Az egyre magabiztosabban, és rutinosabban versenyző Enikő kiváló sportolói alkat, sem a kudarc nem veszi kedvét, sem a dicsőség nem száll a fejébe. Lovaglásának jót tett, hogy az előző hazai versenyeken felnőttek között lovagolta lovával a Nagy Díj feladatokat.Szomorú, hogy ezt a szakmailag indokolt törekvést a magyar Szakbizottság szabályzata kizárással sújtja saját korosztálya középosztály szintű versenyeiből.A tavalyi EB résztvevő Bertha Lili Latino S-el mindkét napon 8. helyen végzett.Az első napon az  EB Csapatfeladatban 59,9%-t lovagolt, a második napon az EB Egyéni feladatban lova súlyosan ellenszegült, emiatt 57,1%-ra értékelte a zsűri , majd a döntőben való indulástól visszaléptek. A junior számokat a póni lovasból felnőtt olasz Virginia Maghenzani Flori n. lovával nyerte mindhárom nap. 

A Fiatal lovasok versenyében (15 induló) a 19 éves Ausztriában tréningező Sámoly Zsófia aki az idén lépett a közép osztályból a nehéz osztályba Winnie Bo nevű 9 éves Wolkentanz apaságú  kancájával végig egyenletes jó teljesítményt mutatva 4-6-4 helyezéseket ért el 63,9-64,7 % eredménnyel. Sajnálatos volt, hogy a döntő Zenés Kűr programjának nehezítése a versenyben hibához vezetett. A nemzetközi versenyeken újoncnak számító kevés rutinnal rendelkező Budai Alexandra Bigh Light-al az első két napon 14. helyen végzett 59,2-58,7% eredménnyel, majd a vasárnapi döntőn programjának befejezése után kizárták a lovast, miután lova verseny közben elharapta a nyelvét. A fiatal lovas versenyszámokban is egyöntetű olasz győzelem született Micol Rustignoli és Konkorde jóvoltából.A rendkívül egységes olasz csapat Laura Konz edző és Enzo Truppa „O” bíró vezetésével 7 lovasukkal domináltak a korosztályos versenyszámokban. 

A Világ Kupa Kis Kőr (Szent György –Intermediaire I.) versenyében (30 induló) ki kell emelni Kafka Zsófiát a  Rubinstein apaságú  Golden Eye nevű lovával, aki a 24. helyről (60,95%) a 13. helyre (63,9%) küzdötte fel magát, majd a döntőben egy kiválóan összeállított kürrel végül az 5. helyen végzett 67,3% eredménnyel.A jó érzékű, jó stílusú lovas a kűrben nagyon okosan emelte ki lova előnyeit és rejtette el hiányosságait. Nagy öröm, hogy a 17 éves sárga herélt korábbi állategészségügyi problémái megoldódtak, és egyre javuló teljesítménnyel biztos résztvevője a magyar csapatnak. Amennyiben ugrásváltás sorozatai tovább stabilizálódnak, még jobb eredményt várhatunk el tőle.A Kis Kőr 2 számát az osztrák Ulrike Prunthaller a Hohenstein apaságú – a verseny egyik legígéretesebb lovának számító Bartlgut’s Harvard-al nyerte 67-71%  eredménnyel. Az első napi Szent György Díjat az angol Judy Reynolds Remember n. lovával nyerte 67-71 % eredménnyel. A másik magyar induló  Szokola Csaba a magyar tenyésztésű Enying Catani apaságú 13 éves szürke Carnevallal 59-60% eredménnyel épp hogy lemaradt a legjobb 15 lovassal rendezett vasárnapi döntőről. Amennyiben az Intermediaire I. feladatban a bal perdülését is olyan jól hajtotta volna végre mint a többi feladatot, biztos résztvevője  a döntőnek. Csaba folyamatos fejlődésének eredménye, hogy szerény képességű lovával is méltó résztvevője volt a nagyon erős mezőnynek.

A lipicai rendezők idén változtattak a kiíráson, és először hagyták el a Nagy Díj előkészítő feladatát az Intermediaire II. feladatot – ami nem túl versenyzőbarát megszorítás volt. A Nagy Kör lovasainak így egy lehetőségük maradt – a világversenyek gyakorlata szerint – elsőre a Nagy Díj feladat lovaglása, ami azt jelentette, ha nem sikerül valamelyik döntőbe kerülés (15-15 lovassal a Nagy Díj Speciál, vagy a Nagy Díj Zenés Kűr), csomagolhat és mehet haza.
Az Intermediaire II. faladat hiánya érezhető volt a fiatalabb lovak esetében, hiányzott a pálya, a környezet, a versenyhelyzet megismerése, vagy egy vigaszágon való részvétel lehetősége. Sajnos 8 lovasnak ez azt jelentette, hogy nincs több megmérettetési esélye a versenyen.
Dallos Zsófia a 11 éves sárga Casanova apaságú Druppy-val a tavalyi évben lépett a Nagy Díj feladatokba. Azóta versenyről-versenyre egyre javuló formában teljesítenek egyre magasabb százalékos eredményeket. A máriakálnoki verseny után, ezen versenyen megszerezték a szükséges második minősülést a jövő évi Európa Bajnokságra.
A Nagy Díj (38 induló) győzelmét az osztrák Christian Schumach a 16 éves Davignon apaságú Auheim’s Da Vinci nevű lovával érdemelte ki 68,8%-al. Zsófi 13. helyen végzett 64,8%-al. A Nagy Díj Speciált, amit a szakadó eső miatt 2 részletben bonyolítottak le a Németországban élő, ír színekben induló Anna Merveldt Coryolano nevű 12 éves bajor tenyésztésű lovával nyerte 65,96%-al.
A vasárnapi verőfényes napsütésben rendezett Világ Kupa Zenés Kűrt már eredetileg két részre bontották. A szünetben a lipicai ménes lovasai tartottak majd egy órás impozáns bemutatót, a tribünt zsúfolásig megtöltő közönség részére.
Zsófi a második részben indulhatott, és új, először lovagolt kűrjével a 8. helyen végzett 68,65% eredménnyel. Amennyiben piaffe feladatai kadencírozottabbak lesznek, további javulás várható eredményében.
A Világ Kupa fordulót a lengyel olimpiai résztvevő Michal Rapcewicz nyerte a 11 éves lengyel herélttel Randon-al 73,75% eredménnyel. Randon kiemelkedően jó piaffe-al és passage-al örvendeztette meg a zsűrit és a közönséget. Őt követte a 3 fős angol válogatott (Gregory, Ross Davies, Channon), akik az olimpiai csapatba kerülésért harcoltak, majd az osztrákok (Gmoser, Erdmann, Schumach), Zsófit követte a 4 fős olimpiai brazil csapat, az olasz Sangiori, az orosz Miloserdova és a szlovén Maver.

Érdekes adalék, hogy a Nagy Díjban induló lovak átlagéletkora 12,6 év volt, ami igazolja, hogy a díjlovak 12 éves korukban jutnak pályafutásuk csúcsára. Amennyiben viszont az egészségük jó, akár 18-20 éves korukig versenyezhetnek egyre javuló formában – miután technikai sportról van szó, és feladat-tudásukat évről évre javítani, csiszolni lehet.  
Statisztikai adat még, hogy a Nagy Díjban a legfiatalabb ló 8 évesen indult (orosz színekben induló wesztfáliai tenyésztésű), a legidősebb a svájci színekben indult 17 éves herélt volt. 

Néhány szó a versenyek másik fontos szereplőiről a zsűriről. Igazán rangos, 4 „O” bíróból álló 9 tagú bírói kar bírálta el a lovasok és lovaik tudását. Közöttük volt Dr. Mándi Barnabás, aki az olimpia után a szabályok értelmében – akármilyen fiatalos is- kora miatt sajnos vissza kell hogy vonuljon  a nemzetközi bírói tevékenységtől.
A szombat esti banketten a rendezők külön köszöntötték, amire Dr. Mándi Barnabás a tőle megszokott frappáns és megható válasszal reagált. Egyszerre mondtuk az asztalnál, hiányozni fog a nemzetközi versenyek palettájáról….


Dallos Beáta


© xenophon 2005. Minden jog fenntartva. A xenophon.fw.hu oldalon fellelhető szövegek, információk, képi és adatbázis tartalmak felhasználása csak a Xenophon Lovas Klub Kft. előzetes, írásos engedélyével lehetséges. A xenophon.fw.hu oldalai a Xenophon Lovas Klub Kft. engedélye nélkül nem másolható és nem helyezhető át máshova sem egészében, sem részleteiben. A xenophon.fw.hu teljes egészében a Xenophon Lovas Klub Kft. tulajdona.

Honlap | Lipica | Dunakeszi polgár | Világkupa,Kaposvár2008 | Vas megye bajnokai | Aktion utod | Lovasélet | Pegazus | Közlemény | Veszprémi napló

Utoljára frissítve: 2008.08.28.