Honlap
Fel
Klub
Hírek
Tagok
Lovak
Eredmények
Szolgáltatások
Kedvenceink
Szponzorok
Fényképek és videók
Linkek
Arhív
Kapcsolat

 

 A Xenophon Lovas Klubról

Pár szó a Klubról.

Klubunk 1995-ben alakult és fennállása óta Magyarország legeredményesebb díjlovas klubja. Istállónk 18 box-al, 30x15 m-es fedelessel és 20x60m-es nyitott lovardával, fedett jártatógéppel valamint karámmal működik.

 


Pár szó a névadóról.

Bár az ókori görögök kiváló lovasok voltak , lovas hadseregükkel mégsem értek el olyan sikereket mint a perzsák. De mégis Görögország szülötte Xenophon aki kimagasló szaktudással írt a lovakról és a lótenyésztésről. Gazdag athéni család gyermekeként látott napvilágot Kr.e. 430-ban. Már fiatal korában híres katona volt s egyben költő: ő írta az első ismert könyvet a lovaglásról. Egyik legnagyobb érdeme, hogy döntő jelentőséget tulajdonított a dicséret és a büntetés szerepének: „Mivel a beszédet a ló nem érti, jutalmazzuk meg ha idomítója kedvére tett, vagy legyen megfenyítve ha nem." A mai lovasok nem igen értenek egyet Xenophon nézeteivel a ló fejtartását illetően: „A ló nyaka íveljen egyenesen a tarkóig, hogy a sörénynél pontosan a lovas elé kerüljön." Írja ugyan, hogy a legelőnyösebb az amikor a nyak hajlékonyan illeszkedik a tarkóhoz, a görög lovaknál azonban ez nem megfigyelhető. Érveket is felsorakoztat ennek alátámasztására. „Az ilyen lónak lesz legkevesebb lehetősége arra, hogy felágaskodjon, még oly szilaj legyen is. mert nem nyakának meghajlításával, hanem annak kinyújtásával nyer a ló elegendő lendületet, amikor felágaskodni készül."

Xenophon korában a csikókat durva, dörzsölős zablával szoktatták a szerszámoz és amikor ezt már tűrték, akkor váltottak egy kíméletesebb zablára.  A lovak megülésének módjára ezt a tanácsot adja Xenophon: „Nem ajánlom a székülést, sokkal előnyösebb, ha úgy tesz az ember a lovon ülve, mintha terpeszben állna. Combjaival ugyanis ilyen módon jobban megkapaszkodhat a lovon, egyenes testtartásával pedig erősebben tudja tartani a gerelyt, sőt ütni is tud a lóról amikor erre szüksége van." Egészen a XX. századig ez maradt a hagyományos lovagló ülés Európában és az úgynevezett nyugati stílusú lovaglásban is, az Egyesült Államokban.


Pár kép otthonunkról ...

Otthonunk
(2011)

 

fedeles belülről
(2006)

 

Alsó istálló 8 box-al
(2006)

 

Alsó istálló
(2011)

 

Alsó istálló
(2012 január)

 

Istállók és otthonunk
(2011)

 

Pályánk télen
(2012 január)

 

 

 
 
 

© xenophon 2005. Minden jog fenntartva. A xenophon.fw.hu oldalon fellelhető szövegek, információk, képi és adatbázis tartalmak felhasználása csak a Xenophon Lovas Klub Kft. előzetes, írásos engedélyével lehetséges. A xenophon.fw.hu oldalai a Xenophon Lovas Klub Kft. engedélye nélkül nem másolható és nem helyezhető át máshova sem egészében, sem részleteiben. A xenophon.fw.hu teljes egészében a Xenophon Lovas Klub Kft. tulajdona.

Honlap | Klub | Hírek | Tagok | Lovak | Eredmények | Szolgáltatások | Kedvenceink | Szponzorok | Fényképek és videók | Linkek | Arhív | Kapcsolat

Utoljára frissítve: 2012.04.21.