Honlap
Klub
Hírek
Tagok
Lovak
Eredmények
Szolgáltatások
Kedvenceink
Szponzorok
Fényképek és videók
Linkek
Arhív
Kapcsolat

 

Név:

Aktion

Neme: mén
Színe: szürke

Szül.idő:

1982. Május 5

Élt:

2003. Május 10.

Szül hely:

Hollandia

Fajta:

KWPN, Holland Melegvérű,

Tenyésztő:

B. Ridder,Harkstede/NED

Tulajdonos:

Xenophon LK Kft

Lovas:  Dallos Gyula

Főbb eredményei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991. EB 7. hely

1993. EB Bronzérem

1994. VB 7. hely

Tizenegyszer Világ Kupa kvalifikáló győzelem      

Hatszor Világ Kupa döntőbe kerülés (4-10. Helyezések)

154 Nagy Díj szintű győzelem

Tizenkétszer Magyar Bajnok

Párizs Világ Kupa 2. hely

Aachen CDIO 2. hely

Stuttgart háromszor 2. hely

Frankfurt 1. Hely

Róma háromszor 1.hely

Velence háromszor 1.hely

Lipica kilencszer 1. hely

München háromszor 1.hely

Kaposvár tizenötször 1.hely

Részletesebben itt!

 

Pion Abgar XX
Irma La Douce
Ohnegliechen Akteur
Celmina

 

 
Pár szó Aktionról.

Magyarország legeredményesebb díjlova AKTION 15 éven át hűséges társa volt Dallos Gyulának, és egyedülálló eredményeket értek el a díjlovaglásban.

Sajnos az Olimpiákat balszerencse kísérte, Barcelonában vírusos tüdőgyulladást kapott, Atlantában pedig sántának ítélték egy csánkpróba után.  

Több mint 800 utódja van nagyrészt Hollandiában, Németországban és Magyarországon. Hollandia törzsménje volt.

21 éves koráig aktívan versenyzett, de a nagy nemzetközi versenyektől 18 évesen hivatalosan Brémában elbúcsúzott.

 Életében rengeteget utazott lószállítón, repülőn, hajón. Szerencsésen túlélt egy autóbalesetet, amikor a versenyre utazva a lószállító 80 km/óra sebességnél Csehországban felborult.

A baleset után a Világ Kupa fordulót Lengyelországban megnyerte.

 21 éves korában váratlanul, patkóbél tágulatban pusztult el. Életéért a végsőkig harcoltak az Üllői Állatorvosi Klinikán - de nem lehetett rajta segíteni.

 Csontvázát a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Anatómiai és Szövettani Tanszéke üvegkoporsóban egy passage mozdulatban őrzi meg az utókor számára…

 Ebből az alkalomból a régi sikereket felelevenítő video-felvételekkel, és neves előadókkal emlékezünk meg a világhírű ló sportpályafutásáról.


A LEGENDÁS PÁROS DALLOS  ÉS AKTION ÖRÖKRE ELBÚCSÚZOTT

 

Az oly sok sikert, ünneplést, győzelmet és viszontagságot megért együttes közös pályafutása véget ért, Aktion 21 éves korában eltávozott, maga után hagyva egy pótolhatatlan űrt és ürességet.

Kivételesen gazdag és mozgalmas sport-pályafutása  1989-től Magyarországra való kerülésétől egészen 2003. május 10.-éig tartott.

A napvilágot Ridder úr jóvoltából látta meg Hollandiában 1982-ben aki a kiváló Pionnal fedeztette be az Akteur apaságú Ohnegleichen nevű kancáját.

Az erős karakterű mén 3 évesen kiváló eredménnyel fejezte be a 100 napos tesztet, majd a holland Toonen családnál teljesítette tenyésztési feladatait és több mint 360 utódot adott a holland tenyésztésnek, amelyek közül 15 Nagy Díj szinten, 70 körüli utódja nehéz osztályú szinten versenyez.

7 éves korában sportlóként értékesítették Svájcba, ahol  rátalált  Dallos Gyula, akit azonnal rabságba ejtett a szürke mén  hihetetlen belső ereje, kisugárzása, egyedülálló egyénisége, ami akkor ugyan még rejtve volt és csak jóval később a közös munka során teljesedett ki.

1989. őszén érkezett, és azzal a lendülettel  indult a Nagycenki díjlovagló versenyen, nem sok sikerrel, helyezetlen maradt. Sportpályafutása elején számottevő eredményt nem ért el, igazi tehetségét 1991-től tudta megmutatni Nagy Díj szinten. Innentől kezdve  fejlődése, és eredményei rohamosan nőttek és egészen 21 éves koráig csiszolódott. Most 20 éves kora körül elmondhattuk, hogy élete legjobb formájában volt és kondíciója, kedve és egészségi állapota egy 7 éves - ereje teljében lévő lónak  felelt meg.

A lovak között fenségként viselkedett, felsőbbrendűsége teljes tudatában  foglalta el mindig a versenyeken az istállót, ahogy kihúzta magát ahogy végigvonult a többi ló között, ahogy a boxban a szomszéd lovakkal kommunikált érezni lehetett hogy igazi társas lény de tudta, és éreztette is, hogy ő sokkal több a többieknél.

Élete volt a versenyzés és a szereplés, ezért nem állítottuk le soha, és vállaltuk vele a versenyek helyett - nyugdíjas éveiben a bemutatókon való szereplést amit kifejezetten élvezett. Minél nagyobb volt a zaj, a felhajtás, a közönség lelkesedése ő annál többet nyújtott magából, még inkább megmutatta, hogy  mit tud.

Méltán volt a világon mindenhol a közönség kedvence, Los Angelesben felállva ünnepelte a közönség, Stuttgartban, Frankfurtban, Stockholmban, Göteborgban és Bécsben transzparensekkel és vastapssal hálálta meg a közönség kivételes adottságait, Welsben néma csöndben csodálták, és hallgatták lovasa kommentárját, hogy hogyan tudta a sok csodálatos és különleges mozgáskombinációt megtanítani lovával. Sokszor könnyes szemmel kértek autógramot és simogatták meg a lovat azok akiknek feledhetetlen élményt adott zenés kűrjeivel, egyedülálló piaffe-jával, nyújtásaival, perdüléseivel.

Mindenhol a világon ünnepelt sztár volt, és kitörölhetetlenül beírta magát a hazai és a nemzetközi lovassport történetébe.

Hálásak vagyunk mindazoknak, akik egyengették útját pályafutása elején, a sikerek, és balsikerek idején is velünk voltak, majd élete végén is emberfeletti erővel küzdöttek, hogy még egy kicsit tovább velünk maradhasson.

Hagy emeljünk ki pár nevet a sok közül - a teljesség igénye nélkül  - akiknek ezt a 15 évig tartó páratlan sikersorozatot köszönhetjük, és akiknek mindig hálásak leszünk:

 

-         Alexander Moksel, Dr. Papócsi László, Kellermayer Sándor

-    Dr. Gallov Rezső, Toonen család, Kanics Ákos és Dr. Gábris Krisztina,

-         Dr. Bába András, Bence Anti, Bartos Attila, Tóth József  Márton, Szücs István, Sinka Anna, Szabó Endre, Karancz István, Vass István akik az állatorvosi, lóápolási és háttér munkákat végezték

-         Sudár István †, Radnóti László, Orosz Ferenc, és Németh Zsolt  a sajtó részéről

-         Dr. Bodó Gábor és csapata akik az Üllői Klinikán végsőkig küzdöttek életéért

 

Köszönjük a népes rajongótábornak a lelkes biztatást amit soha nem felejtünk el  - a kaposvári Világ Kupák alkalmával, és az Eurosport közvetítések alkalmával.

Köszönjük a rengeteg részvétnyilvánítást és az együttérzést,  hiszen a legjobb barátunk és társunk távozott.

 Dallos Beáta

Befejezésül és kommentár nélkül a legjelentősebb eredményei:

 AKTION EREDMÉNYEI A JELENTŐSEBB NEMZETKÖZI VERSENYEKEN DALLOS GYULÁVAL


© xenophon 2005. Minden jog fenntartva. A xenophon.fw.hu oldalon fellelhető szövegek, információk, képi és adatbázis tartalmak felhasználása csak a Xenophon Lovas Klub Kft. előzetes, írásos engedélyével lehetséges. A xenophon.fw.hu oldalai a Xenophon Lovas Klub Kft. engedélye nélkül nem másolható és nem helyezhető át máshova sem egészében, sem részleteiben. A xenophon.fw.hu teljes egészében a Xenophon Lovas Klub Kft. tulajdona.

Honlap | Klub | Hírek | Tagok | Lovak | Eredmények | Szolgáltatások | Kedvenceink | Szponzorok | Fényképek és videók | Linkek | Arhív | Kapcsolat

Utoljára frissítve: 2010.02.28.